miercuri, 12 februarie 2014

Resursele Umane la momentul actual

Colin Powell (S.U.A) spunea candva:

"Da-mi oamenii potriviti si nu-mi pasa ce organizatie imi dai.
Se vor intampla lucruri bune. Da-mi oamenii necorespunzatori si nu conteaza ce faci cu organizatia. Se vor intampla lucruri rele."

Dl Powell nu este pe departe specialist in RU sau in psihologia organizationala. Dar afirmatia pe care a expus-o, oglindeste perfect directia unui departament de RU la momentul actual.
Oamenii sint cele mai importante resurse intr-o organizatie, pentru ca anume rezultatele lor vor fi direct proportionale cu succesul si longevitatea unei companii.
Abordarea fortei umane s-a schimbat mult de la inceputul sec. al XX-lea, atunci cand savantul american F. Taylor pentru prima data mentioneaza despre: factorii comportamentul individului in munca, problemele de disciplina in fabrici, profilul activitatii si aspectele motivatiei in munca. Lucrarea sa "Principii ale managementului stiintific" castiga in popularitate pentru ca laitmotivele prezentate erau actuale, necesare si raspundeau la multe intrebari legate de activitatea muncitorilor.
Oricum, la acel moment, oamenii erau priviti ca un instrument eficient, ca un produs economic (sau mecanic) prin care se obtinea profit. Nimic mai mult.

Astazi, lucrurile s-au schimbat radical. Companiile mari investesc masiv in dezvoltarea si consolidarea Departamentului RU, pentru a alege de pe Piata Muncii (la nivel national, cat si international) pe cei mai calificati si pregatiti angajati. Pe langa recrutarea si selectia profesionala de personal urmeaza si alte etape importante: instruirea permanenta, evaluarea performantelor la angajati, formarea coeziunii de grup (team-bulding), procese relevante pentru intregul colectiv de munca, implementate de specialistii RU.
Universitatile din tara, la fel au constientizat necesitatea pregatirii specialistilor in domeniu si au deschis in cadrul facultatilor de profil specializari in Managementul RU. Argumente nu sint asa multe la moment, dar oricum:

USM - Masterat de profesionalizare in Psihologia muncii si organizationala (initial era programul numit Psihologia sociala si organizationala), Masterat de profesionalizare in Psihologia comunicarii si a resurselor umane
US Alecu Russo, Balti - Masterat in Consiliere psihologica in institutii si organizatii

Pe de alta parte, candidatii au devenit si ei stapanii constienti la maxim de potentialul lor si au o abordare selectiva a conditiilor de munca pe piata muncii, cat si a altor momente specifice angajatorului.
Studiile superioare au devenit adevarate piete de desfacere cu oferte si cereri bine definite, de aceea fiecare investeste in ceea ce este interesat mai mult, ca ulterior sa-si recompenseze cheltuielile prin munca prestata zi de zi.

Niciun comentariu: