sâmbătă, 24 august 2013

A trecut si Jamboreea din acest an...

A fost un eveniment cu adevărat ”Un pic mai mult”! Filiala Cahul a găzduit în acest an cea mai mare tabără națională a scouților din Moldova cu 7 filiale active: Bălți, Camenca, Cahul, Chișinău, Orhei, Ștefan-Vodă și Nisporeni.

Cei 680 de participanți la a IV-a Jamboree Națională a Scouților din Moldova au demonstrat timp de 8 zile mai multă experiență, mai mult Scoutism, mai multă prietenie, spirit de echipă și desigur aventură. Chiar și culorile la tricouri n-au fost alese aleator: roșu pentru organizatori, galben pentru lideri și albastru pentru participanți, formînd în final acel întreg element național. Subcampurile Alboteanca, Tigheci, Frumoasa, Șcheia și Bugeac la fel cunoscute și ca cele mai de vază locuri pitorești din sudul Moldovei au primit cu brațele deschise participanții aranjându-i în patrule și filiale. Ridicarea drapelurilor Republicii Moldova, a Organizației Mondiale Scout și a Asociației Naționale Scouților din Moldova, cît și a țărilor participante: Belorusia, Franța și Ucraina au început ceremonia oficială de deschidere a Jamboreei după care a urmat un concert extraordinar cu invitați speciali: Maria Iliuț, Ion Rață, Dara și trupa VERIGA.

Pe parcursul următoarelor zile ale taberei copiii au participat activ la atelierele: divertisment, dezvoltare globală, turism, creativitate, hike-urile de zi și de noapte, activități sociale în satul Albota de Sus, etc. Toate activitățile au avut loc în natură, departe de lumea virtuală sau cea a telefoniei mobile. Programul de seară implica copiii în activități de dans și sport. Ne-am bucurat mult de vizita Teatrului Bogdan Petriceicu Hașdeu din or. Cahul care au organizat o seară de neuitat pentru toți. La fel de captivantă a fost și întîlnirea cu protagoniștii proiectului ”Născut să cîștigi” care au inspirat prin curaj, exemple și poftă de viață.


Ministerul Tineretului și Sportului Republicii Moldova a susținut în acest an cel mai mare eveniment al ANSM și ne bucură încrederea care ne este acordată. Mulțumiri de asemenea aducem partenerilor și sponsorilor noștri fără de care nu am fi reușit să organizăm Jamboreea (Vasconi, Bucuria, Xstyle, Stil birotic, CahulPan, Gebhardt, Primaria satului Albota de Sus si Primaria orasului Cahul, YouBesc, Contact Cahul, Moldsilva, Ministerul Apararii al Republicii Moldova).        

Mișcarea Scout în Republica Moldova este o mișcare a tinerilor și copiilor apolitică, benevolă și educativă care are rolul de a forma cetățeni activi, pregătiți de a fi flexibili la schimbările permanente din societate. Cu siguranță odată cu sfîrșitul Jamboreei Naționale lucrul abia începe, lucru intens în vederea formării unei lumi mai bune decît am găsit-o!


Niciun comentariu: