duminică, 23 decembrie 2012

reading tip - cum sa-l faci pe Cupidon animalul tau de companie

                                                            

                                                                         Guten Abend, tuturor.

     Mai jos gasiti un mini-rezumat al unei carti interesante de autorul Pera Novacovici (psiholog si trainer din Romania). Cartea mi-a fost sugerata de un bun prieten si nu regret ca am acordat ceva timp pentru lectura ei. Este vorba de relatii interpersonale, de viata unui cuplu, imaginea de sine intr-o relatie si in general despre auto-cunoasterea noastra.

     Novacovici vorbeste despre 2 tipuri de iubiri: inferioara si superioara.

     Iubirea inferioara: iubirea pamanteasca, sexuala, romantica, bazata pe nevoi reciproce, egoiste, pe dorinta de a lua pentru sine, reprezentand vointa speciei de a crea noi indivizi. sex, romantism, atasament si chiar intemeierea unei familii, toate bazate pe aceasta iubire inferioara, reprezentata de zeul Cupidon.

     Pe de alta parte, autorul identifica si caracterizeaza iubirea superioara sau spirituala, care ar merita cu adevarat sa fie numita iubire, bazata de altruism, pe a oferi din ceea ce ai deja, celor din jurul tau. O iubire ce depaseste o simpla relatie de cuplu dintre doi oameni. Iubirea pe care o ai pentru tot ceea ce este viu, acea energie care te face sa fii cu adevarat implinit si fericit, care nu contine deloc suferinta si pe care o avem toti in noi insa e acoperita de multe rahaturi printre care si multe dintre aspectele iubirii inferioare.

     Ego-ul nostru este un mare cersetor de atentie si doar cu maturitatea si linistea sufleteasca obtinuta in urma experientelor de viata ce te intaresc, iti dai seama ca nu prea conteaza atentia cui e indreptata spre tine. cand suntem mai putin evoluati, primul lucru de care avem nevoie este VALIDAREA. Cand masura propriei noastre valori nu vine din interiorul nostru sau nu este suficienta, o cautam in exterior.

     Gelozia este o traire naturala pe care toti am avut-o, o avem si o vom avea, oricat de spirituali si evoluati vrem sa fim.

     Devenind permanent un om mai bun, vei atrage oameni asemeni tie in viata ta si vei progresa din nou, si din nou, si din nou.

     Daca reusesti sa inveti tot timpul, daca progresezi, atragi oameni de o calitate din ce in ce mai buna.
Cand tu ai mai multa incredere in tine, si oamenii din viata ta vor avea mai multa incredere in ei.

     Cand vei manca sanatos si vei face sport vei atrage oameni care fac la fel.

     Ultimele sugestii mi s-au parut generale si poate demult stiute de multi dintre noi, dar oricum le adaug.
Poate cineva a uitat :-)

- sa ai viata ta si visurile tale in viata, pe care sa le urmezi
- sa ai pasiunile si hobby-urile tale
- sa ai grupul tau de prieteni, anturajul tau, fara sa iti afecteze relatia
- sa inveti sa ceri, daca vrei sa primesti
- sa faci tot posibilul sa fii o persoana independenta financiar

Niciun comentariu: