marți, 30 octombrie 2012

last reading update

o situatie aparent neintamplatoare a facut ca la inceputul lunii lui brumarel sa gasesc in chiosc o carte, in randurile careia m-am regasit cu multe din starile si sentimentele prin care treceam la moment.
"cum sa fim mai fericiti in cuplu - intre fidelitate si infidelitate" by gerard leleu, rezumand contine:

"daca parintii nostri s-au iubit , avem cele mai mari sanse sa formam de la prima incercare un cuplu bazat pe iubire. iata de ce este foarte important ca, inca de la inceput, copilul sa-si vada parintii marturisindu-si afectiunea, spre exemplu schimband cuvinte sau gesturi de tandrete. daca parintii nostri nu prea s-au iubit, atunci noua ne vor lipsi referintele sau reperele pentru construirea unui cuplu bun."

"daca parintii nostri ne-au iubit in cel mai bun mod posibil, nici sufocant, nici insuficient, cu o dreapta masura, viata noastra afectiva are toate sansele de reusita. cu cat individul a fost mai bine iubit, cu atat mai mult va fi capabil sa iubeasca si sa accepte sa fie iubit. copilul invata ce este iubirea mai degraba de la mama. pe aceasta baza, micutul sau micuta isi va putea construi iubirea de sine si va sti sa stabileasca relatii de iubire cu ceilalti, iubire de tipul barbat-femeie si iubire in general."

"lipsa noastra de iubire fata de noi insine va avea consecinte importante asupra vietii noastre si a relatiilor viitoare: ne va impinge fara incetare sa cautam pe cineva care sa ne iubeasca in locul nostru, care sa ne redea stima de sine, increderea in noi, pentru partener, este o munca de Sisif care risca sa-l descurajeze."

"pentru ca iubirea sa traiasca, sunt necesare doua individualitati distincte, puternice si independente, in care sa curga seva dorintei si fluxul vietii. autonomia este necesara."

"existenta unui al doilea partener amelioreaza si intareste relatia conjugala. tot ceea ce il hraneste, reinnoieste si inveseleste pe unul dintre cei doi este si in profitul celuilalt si al cuplului. de noile vibratii pe care le-am primit unul dintre ei va beneficia si celalalt. se cunosc chiar cazuri de relatii extraconjugale care au salvat cuplurile. infidelul aduce fie noi "retete" erotice, fie o buna dispozitie care provine din noua sa aventura."

"a reusi in viata de cuplu poate sa fie scopul - si mijlocul - evolutiei noastre. trebuie sa veghem astfel ca barca noastra sa nu piarda contactul cu aceea a partenerului nostru. ca sa evoluezi tu insuti fara sa pierzi din vedere evolutia celuilalt, trebuie sa intretii o comunicare veritabila, sa cultivi o mare deschidere sufleteasca, sa accepti si chiar sa te bucuri de diferentele care apar (ca surse de imbogatire reciproca) si sa acorzi un timp de evolutie comuna (cautari in comun, proiecte in care am bii sa creeze). despartirea survine numai daca unul evolueaza si celalalt nu sau unul evolueaza fara sa tina cont de celalalt. o viata, chiar facuta din curente si cascade, poate fi o unitate, un cuplu, chiar asaltat de vartejuri, poate fi o opera comuna."

"astfel ca, pentru a fi dorit in continuare, pastrati-va misterul: nu fiti complet transparent(a), cultivati anumite zone de penumbra. nu fiti total previzibili, straduiti-va sa surprindeti, iar pentru asta, nu incetati sa va imbogatiti, sa va reinnoiti. ramaneti avand ceva nesesizat, ramaneti uneori tacut."

"alegerea partenerului este dictata de inconstient, plecand de la elemente care, in imensa lor majoritate, au fost inscrise inca din copilarie."

"nu dorim niciodata atat de tare obiectul ca atunci cand ne temem ca l-am putea vedea posedat de altcineva... odata ce obiectul jinduit este reluat in posesie, si valoarea sa erotica se risipeste."


to be continued...

Niciun comentariu: