joi, 27 ianuarie 2011

şi ce dacă e aşa?

"Străduinţa omului de a găsi sensul vieţii constituie principala lui forţă motivaţională ... Îndrăznesc să afirm că nu există nimic în lume care să-l ajute să supravieţuiască într-un mod atît de eficient chiar şi celor mai aspre condiţii, decât cunoaşterea faptului că viaţa are sens"  a scris în sec. XX marele psiholog existenţialist Viktor Frankl.

de acord într-adevăr firea umană e curioasă şi nu se mulţumeşte uşor cu explicaţia biblică a vieţii sau chiar cu evoluţia darwinistă. firea umană are nevoie mare de răspunsuri, de consistenţă în evenimente şi fapte. astăzi prin intermediul Zeitgeist-ului sau Big Bang theory încercăm să venim cu răspunsuri şi presupuneri la întrebările: "de unde? când? şi chiar pînă când?". desigur cu referire la viaţa omului.

pe de altă parte mi-a plăcut ce am citit într-o carte în germană, subiectul căruia era centrat pe o femeie care recent a rămas fără servici şi nu mai ştia cum să găsească sensul. a întîlnit un bărbat cu care a ajuns la cuvintele: "fiecare din noi îşi găsesc sensul lui. viaţa mea şi a ta pe această planetă nu au în genere niciun sens. niciun sens universal, comun tuturor. de această problemă s-au ocupat mulţi oameni deja cu mult timp înainte. şi ei nu au devenit mai fericiţi. pentru că nu există un răspuns."

Niciun comentariu: