vineri, 21 ianuarie 2011

Cutia de Bomboane

Bomboanele ne îndulcesc viaţa. Ele sunt energizante pentru creier, dar se pot aşeza comod şi pe şolduri mai ales după ora 21:00.
Dar la noi în țară bomboanele mai au o semnificaţie importantă. Te pot ajuta să obţii ce vrei sau în acelaşi timp pot servi drept mulţumire la o favoare. Cu cît mai scumpe bomboanele, cu atît mai calitativ e/a fost serviciul.
"-Nu, nu, vă rog frumos, nu trebuie! Prin ce vremuri grele trecem astăzi şi Dvs. veniţi cu cadouri..." simultan însă falangele au apucat deja cutia şi ea stă aranjată sigur în sertarul mesei.
Cel mai rău e că anume aşa se întîmplă peste tot: că e spital, instituţie pre- sau universitară, companii, inspectorate fiscale, ministere. Rău mai e şi faptul că dacă nu treci înainte pe la Bucuria e mai mult probabil că vei beneficia de: ignorare, dezinformare, indiferenţă sau lipsă de simplul respect - respectul apropo, se numără printre primele drepturi fundamentale ale omului.

Îmi aduc aminte cu detalii anxietatea şi îngrijorarea profesoarei de germană, originară din Elveţia, cu 2 copii şi soţul locuind în Moldova deja de 3 ani pe atunci:
"-Un singur lucru mă rog să nu se întâmple cu copiii mei în ţara asta - să nu se îmbolnăvească. Mi-e teamă de sistemul ăsta al vostru."
De fapt, cred că e lipsa unui sistem sigur, funcţionabil şi dominarea pur şi simplu a luptei pentru existenţă - cine aduce bomboane, acela trăieşte. Omeneşte.
Şi mai cred că în aşa cazuri e inutil să dăm vina pe factori externi: că guvernul e scheiße, că profii şi medicii îs corupţi. Fiecare din noi alimentează periodic gura tot mai înfometată a acestui ritual. "Ei cum, că faşe omul ghini, cum să nu-i mulţumesc...". Cu cît mai degrabă vom înceta să facem favoruri şi aducem mulţumiri în formă palpabilă, cu atît situaţia se va schimba mai rapid. Spre bine. Da! Iată aşa optimistă sunt chiar acum. Şi poate atunci statul se va gîndi cu adevărat:
"-Măi da pe ce trăieşte lumea asta în ţară?"

La Mai Mult Spor în Viaţă vă Doresc! Numai că inspiraţia să fie de natură intrinsecă.

PS. Bomboanele au fost utilizate în text ca simbol. În locul lor se întîlnesc des: bani sau alte obiecte/bunuri mai mult sau mai puţin preţioase.

Niciun comentariu: