marți, 31 august 2010

Dialog intercultural


Citisem mai demult intr-un articol un studiu comparativ despre procentajul de discriminare si violenta fata de straini realizat in Germania de Est si Germania de Vest. Rezultatele studiului arata clar ca nivelul de discriminare si numarul atacurilor violente asupra cetatenilor de alta nationalitate e mai mare in Germania de Est. Ipoteza contactului social identificata practic in acest caz, conform careia cu cit mai multe interactiuni sau posibilitati de contact direct cu persoane din out-grupuri (si aici nu numai dupa criteriul nationalitatii, ci vorbim di despre grupurile de prieteni, gasca formata la scoala etc.) cu atit vom avea mai putine tendinte de a fi violenti sau agresivi fata de ele. Si respectiv invers, lipsa unor contacte sau legaturi dintre un anumit in-grup si membrii altui out-grup mareste nivelul de discriminare reciproc. Cauza acestor rezultate o gasim in istorie, ori stim ca partea de Est a Germaniei asa-zisa Democratica a fost si ea un prototip al unei republici sovietice socialiste. Restrictiile de a calatori si de a primi straini facand parte din ordinea de zi a sistemului. Simplu ca si buna ziua. Se intimpla des in psihologie, se porneste de la observatiile cotidiene si se formuleaza teoria. Studiul apropo a fost facut relativ recent - 1998. Toate bune, numai ca eu schimb un pic directia gindurilor.

Azi e usor sa-ti faci noi legaturi de pese hotare. Counchsurfing, Facebook sau prin intermediul diferitor organizatii ajungem rapid sa avem noi prieteni din diferite parti ale lumii si sa avem wall-ul cu mesaje de diferit colorit cultural. Diversitatea interactiunilor culturale de care am avut parte in ultimul timp m-au convins ca lumea e mult mai larga decit o priveam. Deci mi-am schimbat lentilele si incerc sa ma deprind sa privesc prin ele.
Delegatia scoutilor din Armenia a ajuns datorita circumstantelor aranjate in traficul aerian mai devreme cu 3 zile inainte de inceperea taberei. Au fost 3 zile de comunicare si inter-cunoastere intensa. Am aflat foarte multe despre Armenia: despre regretul fata de muntele Ararat care apartine acum Turciei, comunitatea larga armeneasca imprastiata worldwide si anume de 7 mln, in timp ce Armenia are o populatie de 3 mln de oameni (1,2 mln locuind in Erevan), despre salamurile cu mirodenii in jur, am gustat din lavasul cu totul diferit la gust de cel care se vinde la noi. 3 zile in care am aflat ca grupurile de armeni sunt foarte unite, tin mult unul la altul, se asculta si se ajuta reciproc intre ei. Sunt si ei ospitalieri (da, chiar daca nu erau acasa era usor de observat acest lucru) - am impresie ca e o calitate specifica oamenilor care au trait in fostele republici URSS.
Inca o chestiuta: am observat si un soi de mandrie de a fi din Armenia la ei. In timpul discutiilor au fost aduse multe exemple precum ca iata cutarica a descoperit ceea sau altceva. La un moment dat nu-mi venea sa cred ce aud urechile mele - cica muma lui Stefan cel Mare, deci Maria Oltea e armeanca. Cee? Un val usor de dubii mi-a palit brusc obrazul si reintorcandu-ma acasa am conectat motorul de cautare si... am rasuflat usor...
Serile le petreceam impartasind si ascultind cintece culese din folclor, implimentand jocuri scoutice si povestind peripetii de la tabere si nu numai. Ziua eram in centrul orasului si vizitam: biserica armeneasca, centrul orasului, muzeul etc. Am reusit sa mergem si la Vitanta sa vedem cum se face berea locala. Dupa sfirsirea taberei cei 9 scouti au parasit Chisinau-l cu lacrimi in ochi. Ne-am vazut ultima data la libraria din hol si speram mult sa ne revedem curand.
Cu cit mai mult interactionam cu strainii ne schimbam. Observ cel putin la mine: un soi de dezihnibare, usurinta in comunicare si trec mai usor peste greselile gramaticale limbii in care vorbesc (inainte acestea fiind o piedica mare in a comunica), incercand sa savurez momentul interactiunii cu persoana din fata. Tinerii de la noi ar avea nevoie de asa interactiuni, intr-ucit avem multe complexe/retineri: ne dezghetam mai greu intr-un mediu nou sau situatie noua si avem prea multe in cap de gen "trebuie asa" sau "asa nu trebuie" "nu fa asa" "nu se poate".

So, let the change continue :)

Niciun comentariu: