duminică, 1 august 2010

Game over ori cum Scoutii din Moldova au scos-o la capat cu bine cea de-a II Jamboree Regionala Eurasia
Dovada ca emotiile traite in traumland sunt actuale este desigur ultima actualizare a blog-ului realizata tocmai cu 3 luni in urma. Intre timp insa multe chestiute s-au realizat. S-au pus scopuri: unele din ele au fost bifate, altele se afla in pending status, mai putine n-au putut fi realizate din pacate. Poate din fericire. Anyways, o mica convingere imi spune ca totul se face spre bine.

So, termenul Jamboree a fost preluat din limbajul triburilor africane vechi si inseamna adunarea mai multor astfel de grupuri la un loc. In cazul scoutilor aka cercetasilor il folosim cu sensul de adunare mai multor grupuri sout la un loc. Jamboreea poate fi: mondiala, europeana, regionala sau nationala. Respectiv, fiecare din aceste tipuri de campamente intruneste scoutii din diferite tari, regiuni pentru a organiza tabere cu diverse tematici. Din experienta pesonala pot spune ca este o experienta de neuitat. In vara anului 2005 am avut ocazia de a participa la Eurojam - Jamboreea Europeana care a adunat in Chelmsford Park circa 10.000 scouti europeni, dar si oaspeti din toata lumea.

Anul acesta, Moldova, prin Asociatia Nationala a Scoutilor a avut misiunea de a organiza si de a fi gazda celei de-a II Jamborei Regionale Eurasia. Intre 21 iulie si 30 iulie 2010, 160 scouti din Moldova si circa 60 scouti din regiune: Ucraina, Rusia, Armenia, Tadjikistan, Azerbaidjan, Kazahstan, Georgia plus oaspeti din Olanda, S.U.A si 17 scouti din Germania au participat la campamentul cu deviza: Together in scouting, Together for peace. Timp de 10 zile copiii cu virsta cuprinsa intre 14 si 18 ani au fost implicati in activitatile diferitor ateliere: Dezvoltare globala [cu subatelierele: Educatie Gender, Pace, Ecologie si Primul ajutor medical], Divertisment, Extreme, Pionering - activitati sportive pentru devoltarea fizica, dar si pentru formarea unor abilitati de conlucrare in grup, Creativitate - confectionarea diferitor lucruri utile de mina, si desigur nu in ultimul rind: Excursii la Orheiul Vechi si Excursia pe barca la Tipova. Calatoria pe barca a inceput in satul Oxentea, iar la Tipova a fost organizat un mars turistic in care participantii au vizitat cascadele si manastirea in piatra.

Pe linga faptul ca unii dintre noi au facut parte din staff, am fost implicati nemijlocit si in coordonarea atelierelor. Fiind responsabila de Educatie Gender, am incercat sa organizez cit mai interesant activitatile subatelierului. Cel mai dificil moment a fost sa gasim un numitor comun in haosul babilonian. Nu toti copiii din Moldova cunosc limba rusa [engleza de altfel la fel], tendinta aflata in crestere in ultimul timp si respectiv scoutii veniti din regiune nu cunosc engleza. Traducerile simultane a fost solutia. A luat ceva mai mult timp, dar a functionat.

In afara activitatilor din ateliere, care incepeau la ora 9:30 si durau pina la 13:00, dupa amiaza se organizau lectii de dans, se juca volei, se organizau jocuri - scoutismul ne ofera o gama larga de jocuri cu ajutorul carora ne auto- si intercunoastem. A-ram-sam-sam si A-lai-la-leru au fost printre favorite din nou. Clasic dar interesant deoarece contingentul participantilor e diferit.

In prima seara, inainte de deschiderea oficiala, a fost organizata seara interculturala. Un cock-tail cultural pe masura. Masuta armenilor era cea mai vizitata. Pe buna dreptate, pentru ca erau foarte organizati in ciuda faptului ca erau doar 9 persoane. Deschiderea oficiala a fost armonios lansata cu imnul Jamboreei interpretat de fetele de la Zbint.

N-au lipsit desigur rugurile de seara, dupa ora stingerii. Dupa o zi obositoare e posibil tot ce ai nevoie: caldura focului, prienteni in jur si o "Seara albastra" incit sa vibreze frunzele copacilor in raza cel putin 2 km. Scoutii din Germania si-au confirmat talentul al doilea an consecutiv [ne-au vizitat prima data anul trecut, in timpul celei de-a III Jamborei Nationale]. Talent la cintat din voce si la chitara, dar si la confirmarea stereotipului ca nemtii iubesc berea :)

Iata s-a mai facut un pas. Nu numai pentru Asociatie, dar poate si pentru imaginea Moldovei. Armenii au plecat cu lacrimi in ochi, ucraineii au spus ca desigur mai sunt multe lucruri de imbunatatit la nivel de organizare, dar bunatatea si faptul ca suntem gata mereu sa sarim in ajutor au compensat totul. Reprezentantul din Olanda la fel a ramas cu impresii pozitive. Cu siguranta, mai sunt multe lucruri de revazut si perfectionat, dar per general cred ca s-au realizat nu putine si valorificarea lor poate spune numai despre o munca de echipa desfasurata intensiv pe parcursul anului.

5 comentarii:

Torica Eugen spunea...

Cred ca s-ar potrivi mai bine
"Mission Completed"

Irina spunea...

da, intr-adevar Jenea. mission completed cu taberele internationale cel putin pentru urmatorii 3 ani.

nicolae.apostu spunea...

congrats :)

Irina spunea...

jo, merci din partea echipei :-)

Anonim spunea...

Nii dor ce acele vremuri....