luni, 1 februarie 2010

Da sau Nu?


Ieri am fost la teatru. Aveam in minte de ceva timp doua recomandari din partea unor persoane, in a caror gust am incredere. Take, Ianke si Cadar suna glumet si fetele au confirmat genul piesei. Sala plina la ora 18:00. Piesa a inceput exact la timp, daca sa nu luam in consideratie cele 10 minute dupa 6. Il recunosc pe Vitalie Rusu in personajul lui Ianke. Respect mult personalitatea acestui actor. Realitatile din viata de zi cu zi sunt cu maiestrie infasurate cu portii mari de umor la care sala intreaga rabufnea in aplauze. Actiunea se desfasoara in zilele noastre, multi dintre noi cred ca identificandu-ne in unele din situatii sau cu unii din personaje. In prim plan se afla prietenia de o viata a celor trei prieteni de natiuni diferite: roman,ovreu si turc. Dar ca sa nu va plictisesc cu povestirea piesei, mai bine va recomand sa mergeti s-o vedeti. Dar pina atunci as vrea sa va intreb ceva.
Vi s-a intimplat vreodata sa contemplati sau sa va ginditi asupra unui lucru si la un moment dat sa apara nu stiu de unde raspunsul, sau cel putin indicii spre raspuns? Ei bine, in timpul piesei mentionate mai sus eu am trait un astfel de moment.
La sfirsitul saptaminii trecute l-am intrebat pe fratele daca este Pro sau Contra unei casnicii cu soti de diferite entii. Raspunsul promt, negativ, mi-a dat surisul inapoi. Pe un ton calm mi-a zis ca asa o casatorie va aduce conflicte in plus: etnie diferita, religie diferita (ei, de parca tinem la religie asa de mult: am fost botezati cand inca constiinta noastra nu avea capacitati de memorare si stocare a ceea ce se intimpla cu noi plus mai mergem o data in an sa sfintim pasca si aici se termina credinta) - nu o casatorie intre doi de etnie diferite nu merge. "-Dar de ce ma-ntrebi?" a rasunat intrebarea fratelui in timp ce analizam in-putul proaspat. "- Intreb si eu, ca s-au facut studii in domeniu, care au aratat ca da exista conflicte, dar totusi nu e imposibil..." ˙ʇıʇuıɯ ɯɐ. ɐzɐq ɐן ǝıʇɐʌıʇoɯ ɐʇןɐ o puɐʌɐ ןnsǝɹǝʇuı. Aaa, si acum legatura cu piesa. Subiectul principal al piesei mentionate mai sus roieste in jurul deciziei copiilor unui roman si ovreu de a se casatori. Nu va spun rezultatul, ca sa aveti ce privi cand veti merge la Eminescu.
Nu stiu de ce, dar cred ca totusi ar fi posibile casatorii fericite, chiar daca nationalitatea e diferita. Desigur, depinde de multi factori, variabile si circumstante puse-n joc. Totusi cred in puterea umana de a comunica eficient, de a rezolva conflicte si de a gasi compromisuri frumoase. Deci, sunt Pro.
Voi, dragi prieteni si blogg-eri ce ziceti? Pro sau Contra si De Ce?

2 comentarii:

Alex spunea...

Sunt pro, deoarece sunt 0% contra.

Nu vad un motiv serios care sa impedice acest lucru.


Oamenii sunt oricum diferiti, si neintelegeri apar chiar si intre acei care cred in acelasi zeu si au aceeasi culoare a pielii. Rezista acea relatie care e alcatuita din 2 oameni care pot "gasi o limba comuna".


Oricum, argumentul principal pe care il poti utiliza impotriva oamenilor care sunt impotriva este urmatorul: "daca diferenta de religie\etnie ar fi un factor negativ, atunci toate cuplurile "egale" ar fi fost perfecte; dar rata de dirvort [si in general, ceea ce ne inconjoara] ne arata ca lucrurile stau cu totul altfel".

panu4i spunea...

Bune argumente.
De acord, Alex. 100%.