sâmbătă, 3 octombrie 2009

Toamna în Moldova pe lîngă boboci se mai numără și nunțile


Și dacă să facem un raport cantitativ, îmi pare că bobocii rămîn în urmă.
Începînd cu vineri dimineață, străzile Chișinăului sunt scăldate în zgomotul plăcut al claxoanelor de mașini. Plăcut, pentru că știi care e motivul ivirii acestora și non-volens și tu te bucuri pentru alaiul care trece alături. Au ceva ce fascinează nunțile din Moldova. Pline de tradiții, mult fast dar și mult suflet totodată. Nunta formează un personaj colectiv din oaspeții invitați formînd o atmosferă în care te simți bine. Excepționale fiind cazurile în care nuntașii sunt chemați "dlea galo4ki". Din păcate există și așa cazuri. Ultima ceremonie la care am participat face parte din prima categorie. A fost așa de bine că pur și simplu nu vroiam acasă. Am asistat la multe din frumoasele noastre tradiții și obiceiuri: de la podul de flori, legarea nănașilor, ruptul colacului miresei pînă la așa-zisul primul dans al mirilor, aruncarea buchetului și trecerea în lumea gopodinei a miresei. Muzica, lăutare! Ce muzică frumoasă și cu mult tîlc strecurat în lirică avem. Asculți și nu poți sta pe loc. Asculți și înveți lecții pentru viață. Încă ceva. E interesant să treci din statutul pasiv, cînd vii cu părinții care spun felicitările și au grijă de tot, în statutul activ, cînd Andrei Porubin nu trece pe lîngă tine și îți oferă microfonul pentru ca toți să audă ce le urezi tinerilor căsătoriți. Apropo, Andrei Porubin. Și să nu credeți că la mijloc stă vreun truc de publicitate. E un om simplu, în primul rînd. În al doilea rînd, ascultă cu atenție ceea ce invitații urează mirilor. Și nu e o simplă atenție flotantă. E o atenție care încearcă să patrundă în sensul cuvintelor, de parcă ar învăța ceva nou. E plăcut să vezi cum se implică oamenii în munca lor. Am menționat acest lucru, că nu la fiecare nuntă orice "tamada" se dedică pe deplin funcțiunilor sale. Nunțile în Moldova fascinează. Prin tot. Chiar dacă unele lucruri sînt făcute pentru a mulțumi un alt personaj colectiv mai puțin agreabil "gura lumii".

(9002˙01˙70 uo pǝʇɐpdn)

4 comentarii:

Eugenia spunea...

Daaa...cam multe nunti in jurul meu in ultimul timp...semn in plus ca cresc...;) colegele, prietenele se marita. :)

Irina spunea...

Da, in ultimul timp nici eu nu sint ocolita de asemenea evenimente frumoase :)

ceziceu spunea...

eu nu pot scapa de sentimentul ipocriziei obiceiurilor moldovenesti, fie nunta,, fie inmormantare. Obiciurile sunt alea "dlea galociki" si ma frustreaza si irita vesnicul "pentru ca asa trebuie" si faustul in toiul saraciei.

panu4i spunea...

De acord Olga.

Va trebui sa curga multa apa pe Nistru, ca sa putem face multe lucruri fara a nu fi nu restransi de gandul "ce vor zice altii". Pana atunci ne conformam, altfel cred ca ar fi posibil dar dificil.