joi, 26 martie 2009

Despre ziua de azi


Mmmmmm, și ce bine e să te plimbi pe străzile Chișinăului de seară. Să observi cum oamenii obosiți merg spre casă, totul devenind mai pasiv si lent. Numai eu nu mă armonizez cu aceasta atmosferă, pentru mine activismul abia incepe. Cauza e orarul universitar de dupa amiaza timp de aproape 4 ani. Plus cursul de dansuri de la 17:00, care în loc să-mi ia energia, mi-o oferă.
Acum la temă.
Azi, decanatul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației a organizat o întîlnire cu doamna Ivana Markova, specialist reprofilat din psihologia cognitivă în psihologia socială. Este născută în Cehia, este lector universitar in Marea Britanie (Sterling, Scotland), stabilita cu traiul in Franta. Un scenariu tipic pentru o evreică, de altfel. E simplă, acest lucru a scăzut din start atît din emoțiile noastre, cît și a făcut procesul de comunicare mai ușor. A colaborat cu tatăl psihologiei sociale europene, Serge Moscovici. Au scris cărti și au cercetat fenomene sociale. I. Markova împreună cu prietenii și colegii săi din Cehia și Slovacia cerceteaza procesul de democratizare a țărilor ex-sovietice. La fel, e preocupată de metodele calitative de cercetare: interviul, observația, focus-grupul, studiul de caz. Ne-a vorbit despre masteratul în UK, care nu se deosebește cu mult de cel de realizat la noi (în ceea ce privește programul). Diferit e faptul că Marea Britanie nu a aprobat Procesul de la Bologna, doamna adaugând că în UK totul e diferit: de la prize pînă la carosabil. Ei fac masterat doar un an - frecvența de zi (full time) și 2 ani la fără folos (part time). Studenții vin motivați, astfel încît profesorul nu trebuie să întreprindă ceva deosebit. Totuși nu cred. La întrebarea: numiți 5 must-have calități/caracteristici pentru un bun psiholog, indiferent de specializarea aleasă, I. Markova a spus:

1. curiozitate.
2. perseverență.
3. nivel de IQ (deși nu e cel mai important, argumentînd că fiecare din noi are ceva).
3. dorință de a învăța.
5. onestitate intelectuală (specificînd că e mai greu de atins din cauza sistemelor de azi).

Studiile la masterat presupun foarte multă muncă individuală. De acord.
Înainte de realizarea unei teze de master sau a unui proiect, autorul trebuie să treacă peste examenul unei comisii specializate:
1. Comitetul de Etică.
2. Consilierul sănătății.
3. Obținerea în scris a permisiunii din partea participanților.
Pentru a evita producerea unor situații ca în cazul experimentelor sociale clasice a lui Milgram sau Philip Zimbardo. La noi, nu-i nici pe aproape așa.
S-a mai întrebat despre situația psihologilor din Cehia. Nu este întocmai bună. Din cauza salariilor mici, profesorii de la catedre nu sunt motivați. Respectiv, nu sunt motivați și tinerii absolvenți ai liceelor. O situație similară cu cea de la noi din țară.

O întîlnire caldă, anume așa aș denumi-o. Doamna ne-a încurajat la sfîrșit, zicînd că dacă nu reușim cu angajarea la noi, peste hotare o să avem cu siguranță succes, știind atîtea limbi străine și fiind buni specialiști desigur. Hmmm... Nu știu, nu știu. Timpul va arăta.

Niciun comentariu: