marți, 10 februarie 2009

"-Puțin suc vă rog, în timp ce așteptați să înceapă piesa. Aaaa... E gratis!"

Începusem a scrie acest articol pe 11 martie 2008 dar nu-mi ajunsese inspirație pentru a duce la capăt gîndurile.

Da, da în timp ce așteptați piesa "Povești de familie" puteți servi gratis suc produs in Moldova. E și aici un lucru de observat. Cît de neobișnuit e pentru noi să servim ceva fără sa dăm altceva în schimb. Totuși, a fost un tînăr care a spart gheața, după care numărul de pahare de pe masa a scăzut văzînd cu ochii... Abia mă rețineam să nu rîd după ce băiatul care servea, accentua faptul că e gratis.

Acestea au fost rîndurile scrise la începutul anului trecut. Am observat că nouă (moldovenilor) ne este caracteristic un sentiment de rușine, jenă. Suntem încordați, ne simțim incomod față de noi persoane sau noi situații. Suc gratis? Dar...
Adler a elaborat e teorie întreagă, zicînd că orice om la începutul vieții sale se confruntă cu niște sentimente de inferioritate. Acest lucru este normal. Mai tîrziu însă, dacă ele nu sunt rezolvate pozitiv aceste sentimente se transformă în complexe. Persoana se simte inferioară celor din jur și are o imagine de sine scăzută. Nu, nu e cazul nostru. Însă cred că ne este specific ceva intermediar.
Suntem sfioși să ne exprimăm opinia proprie. Avem o uimitoare repeziciune în cenzurarea ideilor sau chiar a faptelor noastre. Mă gîndesc ce ar putea sta la baza unui asemenea comportament. Un răspuns ar putea veni de la Bandura, prin teoria învățării sociale sau învățarea vicariantă, care susține că noi învățăm prin imitație diferite comportamente de la părinți, apropiați și de la cei din jur. Încă o cauză ar putea fi metoda tradițională de predare în școli. La noi elevul încă se teme de învățător, nemaivorbind de o exprimare liberă a propriilor idei. Acum și mai global: s-ar putea că acest sentiment ar avea la bază circumstanțele istorice prin care a trecut țărișoara noastră. Am fost un popor mic, deci ușor de asuprit și cucerit. Ca oaspeți (nedoriți și pe mult timp) am avut diferite națiuni, istoria nu tace în acest sens. Dacă să apelăm la teorii, renumitul Gustav Jung ne ajută cu postulatul despre inconștientul colectiv pe care îl poartă fiecare din noi.
Totuși, în ultimul se observă o tendință de a evolua și de a ieși de sub această tensiune. Cel puțin așa văd eu. Tinerii preiau inițiativa cu noi idei și noi proiecte.

5 comentarii:

Ludmila spunea...

Nimeni nu te poate tine in inferioritate fara consimtamantul tau.

Eleanor Roosevelt

Octavian Schitco spunea...

explicatia behaviorista este ca rusinea este consecinta a unor comportamente pedepsite

deci pedeapsa este la originea rusinii, timiditatii

cel putin din perspectiva behaviorista (skinner).

prin imitare e posibil dar cred ca nu e suficienta putere a stimulilor

si bandura spunea ca trebuie sa existe o tedinta din partea persoanei de a imita. dar aceasta tendinta interna trebuie sa aiba o alta cauza nu imitarea in sine

o explorare interesanta. bravo

Irina spunea...

multumesc pentru completare.

IR spunea...

Am cu totul alta pregatire decat cea de psiholog, dar temele legate de psihologie mi-au placut intotdeauna.Mi-a placut articolul, good ;)

Elle spunea...

multumesc pentru "rasfoire"!