marți, 2 decembrie 2008

Rolul factorilor psihologici in sanatate si boala

PSIHOLOGIA SANATATII este o ramura relativ noua a psihologiei, aflandu-se la hotarul a 2 disciplini: medicina si psihologie. Premisele care au dus la formarea acestui domeniu: aparitia bolilor: cancerul, boli cardiovasculare, consum de alcool si grog etc.; s-a observat ca bolile consultate de medici nu se datoreaza patologiei de organ, ci unor tulburari fiziologice fara baza organica; s-a constatat ca mortalitatea se datoreaza stilului de viata. Mai simplu spus, psihologia sanatatii apare ca o simbioza dintre 2 stiinte, cu scopul de a mentine sanatatea, preventia si tratementul bolilor, la fel si imbunatatirea politicilor de promovare a sanatatii. In ultimul timp, tot mai multe boli au la baza cauze psihologice: stresul, emotii negative, conflicte interne.

In afara factorilor sociali, sanatatea este influentata si de factori psihologici:

1. Autoeficacitatea - se refera la convingerea unei persoane in posibilitatile sale de a-si mobiliza resursele cognitive, motivationale necesare pentru indeplinirea cu succes a sarcinilor (A. Bandura). Persoanele cu autoeficacitate inalta isi focalizeaza atentia spre propria persoana, fiind preocupate de inabilitatea lor de a face fata situatiei. La fel, ele vor cauta diferite cai de a exercita control asupra mediului si de a obtine performantele dorite. Pe de alta parte, persoanele care se considera ineficace tind sa-si limiteze comportamentele de initiere si implicare in sarcini.

2. "Locus of control" (controlabilitatea interna) - caracteristica globala si relativ stabila a personalitatii, care vizeaza atitudinile si convingerile privind relatia cauzala dintre comportament si efect. Este un termen des folosit de psihologi.
Locul controlului defineste modul in care o persoana isi explica succesul sau esecul prin cauze de tip intern sau extern. Exista 2 tipuri de locus of control: intern - implica convingerea ca puterea si controlul personal pot influenta evenimentele, ca succesul propriu se datoreaza aptitudinilor si muncii; extern - se refera la convingerea, ca puterea personala are un efect minim asupra evenimentelor, acestea fiind cauzate de destin, sanse, noroc sau puterea altora (Rotter, 1966). Usor putem concluziona locusul of control intern este cel recomandabil.

3. Robustetea - variabila individuala, o dispozitie de perosnalitate, manifesta la nivel cognitiv, emotional si comportamental cu semnificatie in rezistenta la stres (Kobasa, 1979). Termenii cheie: 1. controlul - coningerea ca evenimentele pot fi controlabile si influentate; 2. angajarea - tendinta implicarii si persistentei in scopul propus; 3. provocarea - perceptia schimbarilor ca un aspect normal al vietii.

4. Sentimentul de coerenta - orientarea cognitiva globala, ce exprima gradul in care persoana are convingerea ca:
- stimulii externi si interni din viata sunt predictibili si explicabili
- are resurse de a face fata stimulilor
- solicitarile au sens si scop - implicare, efortul sunt justificate
Sentimentul de coerenta nu este vazut ca o trasatura de personalitate, la fel nu se refera la aspectul emotional al personalitatii, ci este o caracteristica cognitiva, ce exprima modul persoanei de a percepe, judeca si interpreta lumea si pe sine (Antonovschi).

5. Optimismul - aici e mai usor de inteles :) tendinta generala, relativ stabila de a avea o conceptie pozitiva asupra viitorului si experientelor vietii. Persoanele care privesc viata cu optimism evalueaza in mod pozitiv mediul social si fizic, investesc mai mult efort pentru a preveni problemele sau pentru a le transforma, savureaza mai mult viata, se ajusteaza mai eficient la boala si stres. Es klingt so gut :)
In contrast este stilul pesimist - expectatii negative privind efectul actiunilor intreprinse.

Rolul acestor factori consta in asa-zisa "pregatire" a omului pentru diferitele situatii ce pot eventual aparea, mai cu seama situatiile de criza, soc, stres. Sunt relativ stabile. Asta nu-l predetermina intr-un mod, dimpotriva il face sa se simta independent sa aleaga propriile cai de dezvoltare si crestere.

Niciun comentariu: