duminică, 23 noiembrie 2008

Opera? Balet?Prietena m-a intrebat ce fac duminica seara (azi). I-am raspuns ca merg la Opera... aaa... De fapt, la Balet. Diferenta e ca la Opera admiram glasurile puternice ale tenorilor, iar la Balet vedem un spectacol minunat fara cuvinte, cu balerine. Incurc mereu aceste 2 notiuni.
O sa incerc sa redau niste emotii, pe care le-am trait pentru prima data in viata. Afisa de langa Teatrul de Opera si Balet imi facea de fiecare data cand treceam pe alaturi cu ochiul. Spargatorul de nuci este baletul renumit de Piotr Ilici Ceaicovski. Putini care nu au auzit de el. Paradoxal, dar cred ca pe de alta parte, sunt putini si printre cei care vor putea expune ideea principala a acestei lucrari. Din categoria mentionata a doua oara faceam si parte, pana astazi. Este o istorie interesanta, o poveste de iarna.

Actul I

În casa domnului Stahlbaum domneşte atmosfera sărbătorească a Crăciunului. Părinţii fac ultimele retuşuri la pomul de iarnă, aşezând lângă el cadourile pentru copii. Se aprind beculeţele şi se deschide uşa. Clara şi Fritz, copiii domnului Stahlbaum, dau buzna în cameră. Le urmează verii şi verişoarele cu părinţii lor. Copiii se aşează în rând şi încep un marş voios. După dansul adulţilor vine şi unchiul Drosselmayer. Acesta este aşteptat cu nerăbdare, căci de fiecare dată le aduce copiilor surprize neobişnuite. Nu-i va dezamăgi nici acum. La început copiii se bucură, apoi încep să se certe din cauza cadourilor. Fritz câştigă disputa, iar Clara izbucneşte în lacrimi. Pentru a o consola, unchiul Drosselmayer îi dă fetei un "Spărgător de nuci", costumat în uniformă militară. Fritz îl azvârle râzând şi îl strică, în timp ce Clara este consolata. Pentru că între timp s-a făcut târziu, mama îi trimite pe copii la culcare. Musafirii se retrag. Clara îşi ia rămas bun de la Spărgătorul "bolnav" şi se duce la culcare. După puţin timp, Clara se întoarce în camera festivă. Adoarme în fotoliu şi astfel evenimentele acestei seri continuă. În lumina lunii, pomul de Crăciun devine tot mai mare, ocupând o mare parte a camerei. Şoarecii, conduşi de regele lor, apar din toate părţile şi se apropie de fată. Ea îi goneşte înfricoşată. Atunci se trezeşte Spărgătorul de nuci, care, alături de soldaţi, se luptă cu şoarecii. Bătălia nu e deloc uşoară şi Spărgătorul pare să cedeze. Clara intervine şi reuşeşte să-i învingă pe şoricei. Spărgătorul de nuci se transformă într-un prinţ tânar şi frumos. Pentru a-i mulţumi ca l-a salvat, el o invită pe fetiţă în împărăţia dulciurilor. Camera se transformă într-o pădure de brazi înzăpezită. Fulgii de nea îi înconjoară pe cei doi, arătându-le drumul.

Actul II

În sfârşit, Clara şi Prinţul ajung la Castelul trandafirilor din Împărăţia dulciurilor. Prinţul-Spărgător povesteşte Zânei dulciurilor şi suitei acesteia întâmplarea, subliniind intervenţia curajoasă a Clarei împotriva regelui şoarecilor. Tânăra pereche este cinstită cum se cuvine de întreaga curte împărătească. Cele mai nostime personaje vor participa la divertismentul compus din mai multe dansuri: spaniol (figurile de ciocolată), arab (figurile de cafea), chinezesc (figurile de ceai), rusesc (micii cazaci de turtă dulce), italian. Clara şi Prinţul execută un minunat „pas-de-deux”, apoi toată suflarea se angrenează în marele „Vals al Florilor” din final. Pentru Clara a fost însă doar un minunat vis.

Asteptarile mele nu s-au dezamagit in urma vizionarii acestui minunat spectacol. Inca de la deschiderea cortinei si cu primele acorduri ale orchestrei nimeresti in alta lume. Plus si multi copii in sala :) foooaaarte multi :) Aaaaah! Si ce frumos danseaza balerinele! Din cand in cand sala rabufneste in aplauze pentru artisti! Pentru ca nu poti sa nu aplauzi cand vezi ce piruete fac :) O sa mai repet aceasta experienta numaidecat.
Pacat ca tineretul de azi prefera sa mearga in dicoteci scumpe si sa priveasca filme ieftine...

2 comentarii:

Thankful2God spunea...

Pacat ca tineretul de azi prefera sa mearga in dicoteci scumpe si sa priveasca filme ieftine...
Faza e acceptată de ei ca socializare, când în fond e pseudo-socializare şi snobism. That's just the way it is, can't change the world without changing yourself.

panu4i spunea...

Da, frumos spus.