vineri, 21 noiembrie 2008

Invat, descoper si aflu

Pe zi ce trece imi dau seama cat de putine stiu, cat de mult trebuie sa mai invat. Totodata, sunt constienta ca va fi imposibil sa cuprind toate cunostintele si curiozitatile din aceasta lume. Insa, ma stradui sa ma aflu in diferite medii de unde sa ma pot inspira si care ma vor stimula spre crestere si dezvoltare.

Astazi in loc de doua perechi obisnuite la obiectul Securitatea Psihologica am privit mici filmulete, documentare despre manipularea in masa a oamenilor, un filmulet referindu-se la astrologie, iar la a doua ora am asistat la un curs deosebit de interesant al domnului Sergiu Sumca, jurnalist, mai tarziu reprofilandu-se ca astrolog.
Sincer, mi-a placut mult mini-discursul, informatia a fost bine structurata, expusa logic chiar si intr-o ora de vreme. Am aflat in primul rand, ce inseamna astrologie si care este diferenta dintre astrologie si astronomie. Astronomia se ocupa de studierea corpurilor ceresti, pe cand astrologia se ocupa cu cercetarea impactului corpurilor ceresti asupra activitatii umane. Hypocrate, parintele medicinei spunea ca: "orice medic nu poate profesa aceasta meserie, pana nu deprinde si astologia". Primele informatii despre aceasta stiinta dateaza cu 2300 de ani in urma. O fraza care mi-a placut, scrisa pe tabla: "Cerul a avut intotdeauna intaietate asupra pamantului". Niciodata nu ma gandisem la faptul ca fiecare zi a saptamanii e "ghidata" de o planeta:
1. duminica - Sunday - Soare - zi in care este recomandat sa incepem activitatile noastre. Deci, o zi buna pentru inceputuri
2. Luni - Luna - este o zi dificila pentru toti. Nu este bine sa incepem ceva. Toti sunt derutati
3. Marti - Marte - zi cu traumatism sporit
4. Miercuri- Mercur - planeta scrisului si cititului, a literaturii si comunicarii
5. Joi - Jupiter - este ziua prielnica pentru descarcarea organismului
6. Vineri - Venus - planeta frumusetii, armoniei. Este bine sa fim marinimosi. Este bine sa mancam ce vrea sufletul :)
7. Sambata - Saturday - Saturn - lui Saturn ii place singuratatea, ascetismul. Anume sambata s-au nascut multi savanti, personalitati ilustre.

Interesant zic eu si... cam atat. Un exemplu mi-a ramas in minte. Reginele cand aduceau pe lume copii lor, aveau sub pat un... astrolog. Care trebuia sa inscrie exact ora nasterii fatului, pentru a putea prezice cu exactitate destinul acestuia. Nu stiu daca aceasta predeterminare e buna pentru om. Nu stiu daca e bine sa fim determinati sa ne comportam sau sa facem anumite lucruri intr-un fele anume. Noi suntem cei, de care depinde direct cursul vietii. Din aceste motive, astazi se pune intrebarea: "Nu este astrologia oare o pseudo-stiinta?". Desigur ca exista anumite energii, care influenteaza omul, dar nu cred ca trebuie sa se insiste prea mult in acest sens.

O fraza buna: "Intelepciunea vine o data cu varsta, iar varsta vine de una singura".

Viziunea mea sceptica este argumentata prin faptul ca as vrea sa privesc omul ca o veriga activa, participativa in formarea propriei vieti. Dar oricum, este bine si util sa stim informatii din diverse domenii.

Niciun comentariu: