joi, 27 noiembrie 2008

Cum explicam faptele?

Lasam dragostea si toate chestiunile apropiate de acest subiect intr-o parte si va propun sa vorbim putin despre noi in interactiune sociala. Psihologia sociala m-a interesat mereu, ea raspunzand la mai multe intrebari de ale mele.
Ce nu face omul pentru a-si pastra pozitiv imaginea de sine.. Orice! O imagine pozitiva de sine il ajuta sa fie productiv si.. il face implinit, fericit chiar.
Sunt interesante teoriile atribuirii, de exemplu. Acestea se refera la faptul cum explicam cauzele propriului comportament sau al celorlalti, in baza relatiilor pe care le stabilim dintre anumite trasaturi de personalitate si elementele care se produc. E interesant cum explicam un succes sau un esec personal. O anumita performanta (o nota buna primita la scoala sau o lauda) o interpretam ca fiind direct o consecinta a propriului efort, precum ca am muncit mult ca sa obtinem acel succes. Adica, atribuirea are loc in cauze interne (trasaturi, abilitati personale). Pe cand, in cazul unui esec personal (o nota mica la examen) explicam situatia prin cauze externe (nu am avut timp sa ne pregatim, Dumnezeu asa a vrut, timpul de afara a influentat :), fara a atinge direct personalitatea noastra.
Constient, mai mult sau mai putin, cu totii folosim aceasta "tehnica" de interpretare a fenomenelor.

Niciun comentariu: