joi, 20 noiembrie 2008

Autismul

Am aflat despre aceasta tulburare relativ recent. Doua filme m-au ajutat sa inteleg in linii mari in ce consta aceasta afectiune, pe care le recomand si altora sa priveasca: Mercury Rising (1998) si Mozart and the Whale (2005). Dupa asta m-am interesat sa aflu mai multe.
Autismul este o tulburare a creierului, care interfera adesea cu abilitatea de a comunica si de a relationa cu cei din jur. Semnele autismului se dezvolta aproape intotdeauna inaintea implinirii varstei de 3 ani, desi aceasta afectiune este uneori diagnosticata mai tarziu. In mod tipic, parintii devin ingrijorati atunci cand observa ca fiul/fiica lor nu incepe sa vorbeasca, nu raspunde sau nu interactioneaza ca si ceilalti copii de aceeasi varsta. De regula, copii cu autism nu au o dezvoltare normala a vorbirii si pot sa "para" surzi, desi testele de audiometrie sunt normale. Autismul afecteaza modul in care copilul percepe si proceseaza informatia senzoriala. Severitatea autismului variaza. Unii au nevoie de un insotitor in aproape toate domeniile vietii lor cotidiene, in timp ce altii pot fi capabili sa functioneze la un nivel ridicat si pot chiar sa mearga la o scoala normala. Savantii presupun ca la baza aparitiei acestei tulburai sta factorul genetic, cercetarile fiin in derulare cu scopul de a identifica aceste gene.
Simptome:
- probleme semnificative in dezvoltarea abilitatilor de comunicare nonverbala (privirea in ochi, expresii faciale, posturi ale corpului)
- incapacitatea de a stabili relatii de prietenie cu copiii de aceeasi varsta
- lipsa interesului de a impartasi bucuria, preocuparile sau realizarile cu alte persoane
- lipsa empatiei. Persoanele cu autism pot avea dificultati in intelegerea sentimentelor altor persoane, cum ar fi durerea sau tristetea
- intarzierea in vorbire sau lipsa acesteia. Aproximativ 50% din persoanele cu autsim nu vor vorbi nicioadata
limbaj stereotip si folosirea repetitiva a unor cuvinte (ecolalie)
- atentie neobisnuita asupra jucariilor
- comportament stereotip (batai in palme, leganarea corpului)
- memorie fotografica

Cu ajutorul unui tratament administrat precoce si intensiv, majoritatea copiilor isi imbunatatesc capacitatea de a relationa cu altii, de a comunica, de a se autoingriji pe masura ce cresc. Totusi nu a fost gasit un tratament care ar previne total aparitia acestei tulburari. Este foarte importanta pozitia parintilor in aceste cazuri, care trebuie sa ajute, sa sustina copii. Pe de alta parte, si ei trebuie sa accepte si sa caute suport emotional de la perosanele din jur.

Niciun comentariu: