vineri, 24 octombrie 2008

Theater time!


Si de parca ar fi pentru prima data: emotii, ganduri, zambete la scenele pline de umor, desi piesa este urmarita a 3-a oara. Gasesti si observi noi detalii fie in jocul actorilor, fie in scenariu, fie chiar descoperi noi cuvinte, care iti scapau pana acum. Se spune ca mai intai trebuie sa citesti cartea si apoi sa mergi sa privesti piesa. Cu Masterul si Margarita la mine s-a primit invers si nu pot spune ca a fost rau. In februarie 2007 am descoperit piesa, peste vreo 2 saptamani am inceput a citi cartea. Deosebit, original, creativ, indraznet, in sfarsit o sa-mi permit sa spun acest cuvant: G.e.n.i.a.l.! Cineva a spus: "Bulgacov este Dumnezeu!". Sunt tratate teme universale, de o importanta majora pentru existenta umana: religia, existenta Diavolului, viciile omenesti (rautatea, lacomia, fatarnicia), arta, jertfa pentru creatie. Am citit opera intr-o rasuflare. Apropo, un lucru interesant este faptul ca nu rusii au apreciat in primul rand valoarea acestei lucrari, e si normal in cazul in care ei sunt subiectii criticati de Bulgacov, ci americanii au fost cei care au scos la iveala unicitatea si pretul acestei opere.
Tema principala a lucrarii este critica adusa oamenilor ce traiau in anii '20 - '30 ai secolului XX-lea. Acestia nu pretuiesc relatiile de prietenie, de colegialitate, scopul lor este sa aiba cat mai multi bani, apartamente bogate. Comparativ, se arata lucrurile facute de Diavol care vine anume in Moscova sa vada "cum s-au schimbat oamenii acestui oras in plan spiritual". Le joaca feste si le vine de hac oamenilor, toti sunt speriati si isi dau seama ca in oras bantuie o putere invizibila, cu forte enorme. Dar ei merita acest lucru...
Piesa este superba, jocul actorilor este de nota 10. Emotii, tonalitati, decorul, muzica, toate detaliile bine aranjate. Erau momente ca mi se facea frica de Wolland... sincer! Nota 10!

Cateva fraze bune:
"Manuscrisele nu ard"
"Сложный народ эти женщины" (:)
"Второй свежести не бывает!"

iata a mai trecut o seara minunata...!

Niciun comentariu: