vineri, 3 octombrie 2008

Sigmund Freud - fauritorul Psihanalizei

Ma gindeam zilele acestea nu numai la ce subiecte ar fi interesant de abordat, dar si la acele persoane care s-au gindit si au pus bazele anumitor teorii si conceptii in psihologie. Cind spun ca m-am gandit la acele persoane, inseamna ca am recitit biografiile acestor oameni de vaza, pentru ca dupa spusele lor conteaza foarte mult datele din anamneza. Or, studiind la facultate o teorie, numaidecit incepeam analiza cu biografia autorului. Deci, o sa incepem seria marilor biografii cu Sigmund Freud - da, da, controversatul si vestitul Freud.
Se naste pe 6 mai 1856, in Freiberg, Moravia. Tatal lui a fost un neinsemnat comerciant de lina. Apoi, se muta la Leipzig, Germania, si mai tirziu, cind Freud avea 4 ani, la Viena, Austria. Si ramine acolo pentru aproape 80 de ani. Cind Freud s-a nascut, tatal sau avea 40 de ani, iar mama sa (a 3-a sotie a tatalui) avea doar 20 de ani. Tatal sau era sever si autoritar. Ca adult, Freud isi aminteste de ostilitatea, furia si ura resimtite inca din copilarie fata de tatal sau. Mama era supla si atractiva, protectoare si iubitoare. Freud a fost admis la liceu cu un an inaintea virstei normale si a fost constant lider in clasa. A studiat limbile straine. A manifestat interes pentru multe domenii, inclusiv istoria militara, dar cind a fost nevoit sa-si aleaga o cariera, din cele citeva permise unui evreu in Viena, el a ales medicina. Freud si-a inceput practica in 1881 ca neurolog clinician manifestind interes pentru explorarea personalitatii celor care sufereau dezechilibre emotionale.
De unde a aparut controversa? De ce teoria lui Freud este privita cel putin sceptic. Conceptia lui sustine ca noi suntem motivati in a pastra starea de echilibru fiziologic, sau balanta, de a pastra corpul liber de tensiuni in functie de 2 categorii de instincte: instinctele vietii (Eros) si instinctele mortii (Thanatos). Primele sunt orientate spre supravetuire, satisfacerea necesitatilor de hrana, aer, apa. Instinctele mortii sau de distrugere au o componenta agresivitatea, dorinta de moarte orientata catre sine sau alte persoane si lucruri.
Freud a pus la baza psihanalizei si renumita structura a personalitatii alcatuita din 3 comonente: Constient, Preconstient si Inconstient. Toate trairile, emotiile si sentimentele de care ne dam bine seama la moment alcatuiesc constientul nostru. Preconstientul nostru e format din norme, valori si toate regulile de conduita morala pe care le-am asimilat de-a lungul vietii. Cel mai mare accent Freud pune pe Inconstient, care este alcatuit din pulsiuni, experiente jenante refulate si instincte. De aici si controversa, nu se poate asa usor demonstra aceste lucruri.

Totusi, pina astazi, desi criticata, teoria lui Sigmund Freud ramine a fi una de baza in psihologie, personal respectind foarte mult acest punct de vedere, din simplul motiv ca a fost prima conceptie de personalitate propusa la inceputul secolului al 20-lea.

Niciun comentariu: