sâmbătă, 18 octombrie 2008

It's theater time!


Deci, a venit toamna si asta inseamna ca incep sa-si deschida usile cu noi sesiuni teatrele Chisinaului. Inca de la inceputul lui octombrie am mers la casele Satiricus cu certitudine ca vor fi bilete cu "locuri" bune. Nu a fost sa fie. Dar tichetele "fara loc" au fost salvarea. Azi am inteles de ce s-au epuizat asa de rapid. Reprezentarile care mi s-au creat la citirea titlului piesei "Dictatorul" erau desigur legate de istorie, dar de un singur personaj, Hitler. Spectacolul insa i-a adus pe o scena pe mai multi conducatori: Stalin si ajutorul lui, Napoleon, Caesar si un om primitiv (lider din trib). Actiunea se petrece in visul unui istoric, un personaj pozitiv care critica politicile duse de conducatorii sus-enumerati. Decorul impresioneaza: sub forma de carte deschisa, a carei file (din materie) sunt taiate marunt, astfel incat abia observi cum dispar si apar actorii in scena.
Istoricul contemporan apare in diverse etape ale istoriei, discutand cu diferiti conducatori. Sunt redate cu exactitate amanuntele adevarate imbinate cu un iscusit simt al umorului. Radeam mult, dar totodata imi dadeam seama ca e trist si multi oameni au suferit in trecut. La fel, nu este lasat intr-o parte si specificul etapei in care se afla Moldova astazi. Prezidentul nostru se plange mereu ca "-Electoratul este plecat la strans capsuni peste hotare". Istoricul traieste un conflict intern reprezentata de o dilema: sa scrie adevarul asa cum este , despre toate crimele facute de conducatorii tirani sau sa asculte rugamintea acestora si sa mai scape cate ceva din vedere. Glasul mamei istoricului era repetat de mai multe ori pe parcursul spectacolului: "-Nu mai spune si tu totul asa cum este, zi si tu cate o minciuna, ca vezi cum e lumea".
In fine, am primit o enorma placere vizionand aceasta piesa. Te provoaca sa gandesti, sa analizezi. Lucruri absolut necesare in modernitate.

Niciun comentariu: