miercuri, 29 octombrie 2008

Individualitatea gemenilor


     Titlul pare a fi un oximoron, așa vi se pare, nu? În realitate, însă este chiar așa: gemenii, deși sunt fizic identici, sunt diferiți ca și manifestare psihologica și socială.

     "Fenomenul" gemenilor mă impresionează demult și încerc să găsesc răspunsuri la multe întrebări care apar cu referire la ei. Totul a început când am cunoscut o pereche de gemeni și țineam legătura doar cu unul din ei, având totodată un interes constant și viu de al cunoaste pe celălalt, și respectiv de ai vedea cum relationează cu cei din jur, de ai observa cum se imbracă, etc.. Interesul s-a menținut pe parcurs și la începutul anului 3 de facultate am hotărât ca tema tezei de licență va conține aspecte ale cercetării a 20 de perechi de gemeni univitelini (sau monozigoți). Anume gemenii univitelini pentru că conform dezvoltării lor embrionare ei ar avea teoretic și practic cele mai multe asemănări între ei. Nu eram sigură că va fi posibil acest lucru din mai multe motive: lipsa suficientă a subiecților (încercați și găsiți 20 de perechi de gemeni univitelini!) și insuficiența de informație (care s-a dovedit a fi aparentă). Totuși, nu am renunțat și am purces la drum!

     Începusem să caut informație despre gemeni: primul argument pentru a motiva alegerea temei a fost faptul că în ultimii ani statisticile arată o dublare (!!!) a nașterilor de gemeni la nivel mondial. Acest lucru este cauzat în primul rând de: utilizarea de către femei a tratamentelor de fertilizare pentru a avea copii. Reiese că gemenii născuți în urma tratamentelor sunt "anomalii" (nu în sens patologic), în mod normal trebuia să se nasca doar un copil. Încă un argument, este faptul că tot mai multe femei decid asupra primei naștere dupa vârsta de 35 de ani, punând pe primul plan cariera și dezvoltarea personală. Ori se știe conform studiilor din ultimul timp, că șansele de a naște gemeni crește la femei odată cu vârsta. Un lucru interesant este, că predispoziția de a avea gemeni se transmite peste o generație și depinde preponderent de informația genetică a femeii.

     Rezultatele studiilor pe gemeni sunt utilizate de geneticieni, pentru a explica transmiterea bolilor pe cale genetică. Cercetările se fac, atât pe subiecți gemeni monozigoți, cât și dizigoți. Pentru a clarifica diferențele: gemenii monozigoți (univitelini) sunt formați în urma fecundării de spermatozoid a unui ovul, care din motive necunoscute se divide în 2 embrioni; au aceeași grupă sangvină și sunt de același sex, pe când gemenii dizigoți (bivitelini) se dezvoltă în placente aparte și saci amniotici diferiți; pot fi de sex diferit și pot avea grupa sangvină diferită, la fel pot să nu semene între ei.

     Revenind la mini-cercetarea inițiată. Am pus două criterii la baza selectării gemenilor univitelini: să fie gemeni monozigoți și să aibă vârsta cuprinsă între 20 și 25 de ani, adică tineri. Nu a fost chiar așa de ușor de "dat peste ei" :) Totuși, de când îmi pusesem acest scop, am început "să văd" anume subiecții de care aveam nevoie. Știți momentul când aveți nevoie de o pereche de cizme noi, privirea se focusează în jur anume pe aceste lucruri! Totodată, am realizat că dacă VREI cu adevărat, TOTUL REUȘEȘTE!

     Ipotezele de bază ale cercetării sunau așa:
1. Presupunem existența unei diferențe la nivelul manifestării anxietății și a aptitudinilor comunicative dintre primul geamăn născut și cel de-al doilea geamăn.
2. Presupunem existența diferentței la nivelul aptitudinilor organizatorice dintre primul geamăn născut și cel de-al doilea geamăn.

     Mai simplu spus, prin tehnicile aplicate doream sa vad daca exista diferente la nivel de anxietate si aptitudini comunicative intre gemeni. Stiu, ca tehnicile sunt simple, dar acestea au fost conditiile de elaborare a tezei. Ideal, ar fi de studiat aceasta tema impreuna cu un medic bun, care ar pune in evidenta aspecte biologico-anatomice, dar cred ca este un aspect de perspectiva.
In general educatia si atitudinea parintilor este foarte importanta in cazul gemenilor. Si asa exista acest stereotip ca ei sunt la fel din toate punctele de vedere, parintii confirma acest punct de vedere cumparandu-le hainute la fel de cand sunt mici, le cumpara aceleasi jucarii etc. Dar e gresit! Pentru ca ei se dezvolta in subconstient cu acest sentiment al "identitatii" si cand ajung la 20 de ani e si mai greu... Au aceleasi preferinte, au acelasi serviciu, le place de aceeasi domnisoara (sau baiat). Apropo, am citit un studiu, care arata ca in 65% unul din gemeni devine homosexual, sau cel putin are tendinte...Deci, facem concluzii.
Fetele se imbraca de obicei diferit, baietii practic intotdeauna la fel. Si diferentele intr-adevar exista. Gemenii sunt identici, in plan genetic si fizic, dar in urma influentei a diferitor factori asupra dezvoltarii lor, fenotipul lor se diferentiaza, capata unicitate.

O sa mai revin curand asupra acestui subiect care fascineaza si intoarce privirile inapoi pe strada.

4 comentarii:

Alex spunea...

Interesanta idee, este gata teza? Pot s-o citesc?

panu4i spunea...

da, teza este deja sustinuta. Nu este ceva grandios, dar o mica baza in acest sens este pusa...

Alex spunea...

Poti sa dai un download link?

panu4i spunea...

Hmm, copyrights reserved..
:)
ok, facem, mai spre seara..