miercuri, 24 septembrie 2008

Emotiile noastre, emotii

Din punct de vedere psihologic, afectivitatea oglindeste in fiecare moment situatiile prezente, rezultatele conduitei noastre in raport cu impulsurile si dorintele noastre. Sunt trairi, care exprima gradul de concordanta dintre un obiect sau o situatie si tendintele noastre. Starile afective implica o apreciere, o atitudine pozitiva sau negativa, iata de ce aceeasi situatie are diferite reactii din partea noastra.
In fiecare zi, oricine dintre noi traieste o paleta intreaga de stari afective: emotii de bucurie, tristete, euforie de ce nu. Este necesar sa mentionez urmatoarea clasificare pentru a nu incurca itele: exista PROCESE AFECTIVE care la rindul lor se divid in 2 tipuri: statice si dinamice. STATICE: dispozitiile, emotiile, starile afective elementare (durere, agreabil, dezagreabil, placerea senzoriala). DINAMICE: sentimentele, pasiunile.
Mai des folosim in vorbirea noastra termenul de "emotii", care sunt niste reactii globale, intense si de scurta durata a organismului la o situatie neasteptata. Nu e corect, dar asa ne-am deprins. Emotiile tin de moment, insa paradoxal ne pot influenta mult comportamentul nostru in prezent si in viitor. Se spune ca emotiile pozitive sunt cele constructive, ajuta la dezvoltarea personala, sunt cele care contribuie la mentinerea unor relatii interpersonale eficiente. De unde le luam? Din experienta de zi cu zi, din ceea ce aflam nou, de la apropiatii nostri. Din pacate, se intimpla sa avem si emotii negative. Furia, tristetea, dezgustul au de-a face cu predispozitia noastra de a vedea in mod negativ evenimentele din jur. Studiile arata ca anume concentrarea asupra starilor afective negative stau la baza originii unor boli somatice Procesul poarta denumirea de psihosomatizare.
Prin emotii ne dam seama ce simtim cu adevarat si ce atitudini avem fata de lucrurile din jur, emotiile ne orienteaza comportamentul, la fel ne ajuta sa mobilizam organismul pentru a depasi situatiile de criza.

Sa ne focusam deci pe tot ce e frumos si pozitiv! ;)
cu rabdare desigur.

Niciun comentariu: