vineri, 19 septembrie 2008

Deviantele personalitatii


Zi de zi intilnim in viata noastra diferiti oameni. Fie ca avem de-a face cu ei un timp mai indelungat, in final devenind prieteni, fie ca ei trec pasager prin experienta noastra. Cu unii ne intelegem usor, ajunge de comun acord in urma schimbului doar a citorva cuvinte, cu altii insa nu ajungem sa stabilim o legatura eficienta. Ca sa ne pastram celulele nervoase ar fi bine sa constientizam ca suntem DIFERITI, avem preferinte diferite, intelegem diferit aceleasi lucruri. Doar daca tinem minte aceste lucruri garantat ca o sa pastram propria energie psihica, dar si fizica.
Spre ce vreau sa duc: e clar ca fiecare din noi incearca sa puna etichete celor din jur dupa comportamentele si atitudinile manifestate, dar acest lucru tine de simtul comun. Psihologia, fiind o stiinta autonoma incearca sa identifice cu ajutorul cercetarilor si teoriilor care sunt tulburarile "clasice" ale personalitatii. Inca de cind invatam, am apreciat definitia oferita de Gordon Allport personalitatii: organizare dinamica in interiorul individului a sistemelor psihofizice, care determina adaptarea individului la mediul ambiant.
O tulburare de personalitate este un pattern durabil de experienta interna si de comportament care deviaza considerabil de la cererile culturii individului, este pervasiv si inflexibil, are debutul in adolescenta sau precoce in perioada adulta, este stabil in cursul timpului si duce la detresa sau deteriorare.(DSM-IV)
Tulburarile de personalitate sunt de mai multe tipuri, intr-o sursa am gasit 10 feluri, alta informatie ofera 11 tipuri. Deci:

1. tulburarea paranoida a personalitatii - caracterizata in primul rind prin suspiciune si neincredere in ceilalti, de cele mai multe ori fara nici o baza reala, ci doar imaginara.

2. tulburarea schizoida a personalitatii - este aceea in care persoana este introvertita, distanta si nesociabila. La fel se remarca prin detasare exagerata de interactiunile sociale si printr-o limitare a experientelor si a exprimarii afectivitatii.

3. tulburarea antisociala de personalitate - caracterizata de impulsivitate, agresivitate, incapacitate de a invata din experientele negative. De asemenea sunt specifice dispretul si incalcarea drepturilor celorlalti, acte delictuale, sadice, violente, iritabilitate si agresivitate, trasaturi care se manifesta adesea inainte de varsta de 15 ani.

4. tulburarea borderline a personalitatii - se manifesta printr-o instabilitate a dispozitiei, a relatiilor interpersonale, fluctuatii la nivelul imaginii de sine si stari afective cu caracter impulsiv.

5. tulburarea histrionica a personalitatii - se mai numeste si personalitate teatrala sau isterica si se caracterizeaza prin reactii emotionale exagerate si prin incercari permanente de a atrage atentia celor din jur.

6. tulburarea narcisica a personalitatii - caracterizeaza persoana are un sentiment exagerat al importantei propriei persoane

7. tulburarea anxioasa-evitanta a personalitatii - caracterizata de teama permanenta de ridicol si respingere.

8. tulburarea dependenta a personalitatii - caracterizata de neincredere in propriile capacitati si necesitatea de a acorda altei persoane responsabilitatea.

9. tulburarea obsesiv-compulsiva a personalitatii - caracterizeaza persoane perfectioniste, care au nevoie de o permanenta ordine exagerata.

10. tulburarea emotional-instabila a personalitatii - caracterizata de instabilitate afectiva si tendinta la reactii impulsive.

11. tulburarea schizoida a personalitatii - este aceea in care persoana este introvertita, distanta si nesociabila.

Niciun comentariu: