vineri, 26 septembrie 2008

Despre empatie


Un termen destul de utilizat in psihologie, si anume mentionat in calitatile unui bun psiholog este empatia. Hmmm, interesanta definitie ofera Dex-ul pentru acest termen - 1. forma de intuire a realitatii prin identificare afectiva; 2. tendinta a receptorului de a trai afectiv, prin transpunere simpatetica viata eroilor din opere literare. Psihologia propune o alta varianta - empatia este patrunderea in universul celuilalt asa cum este perceput de persoana cu care comunicam, pentru a-i intelege trairile si problemele. Sunt delimitate si 2 tipuri de empatie: primara - atunci cind transmitem mesajul ca intelegem structura relationala a persoanei (clientului) cu lumea si ca-i intelegem sentimentele si trairile si cea profunda - acceptam si intelegem persoana in procesul sau de autocunoastere, identficandu-i emotiile si semnificatiile profunde ale experientei persoanei in cauza. Daca sincer, nu vad necesitatea unei astfel de diferentieri, pentru ca vrem sau nu, empatia presupune intelegerea profunda a sentimentelor traite de celalalt. Alt lucru este ca nu toti sunt capabili sau nu vor cu adevarat sa fie empatici.
As zice un pic diferit: empatie implicita si explicita - implicita atunci cind ascultam si doar prin gesturi si mimica fetei dam de inteles interlocutorului ca intelegem prin ce trece si ce simte la moment, si explicita atunci cind emitem si un feed-back la cele spuse de celalalt, deoarece uneori este dificil sa gasim cuvintele potrivite pentru a arata ca intelegem si sustinem persoana de alaturi.

Empatia a fost abordata teoretic si practic de psihologia centrata pe persoana - Carl Rogers vine cu o buna metafora in acest sens - "put oneself into another’s shoes", incaltam papucii celuilalt, vedem cum ne sta, cum este marimea pentru noi, dar nu ne pornim cu ei, ii descaltam pentru ca ne asteapta papuceii nostri cu problemele si trairile noastre. Acest lucru este cu atit mai important pentru un psiholog bun - trebuie sa poti detasa de situatiile dificile ale clientilor. Si totusi, ce face un psiholog la sfirsit de saptamina sau luna, cind s-au masurat atitea perechi de pantofi..? O profesoara ne-a spus ca asociatiile de psihologi au un obicei destul de util - convoaca o intrunire neoficiala intre ei, cu scopul de a pune in discutie studiile de caz. La fel, se "elibereaza" de energia si presiunea in plus. Desigur pricipiul confidentialitatii nu este uitat.

Inca un lucru interesant despre empatie: ultimele studii din domeniu arata ca empatia se formeaza in primii 3 ani de viata. Aduceti-va aminte fetsishoara copilului cind ne facem ca plingem, el vine linga noi si ne compatimeste. Dezvoltarea afectivitatii in aceasta perioada e primordiala. Parintii trebuie sa acorde acestui lucru o mare importanta.

Niciun comentariu: