miercuri, 3 septembrie 2008

3 Septembrie 2008 - e sarbatoare!


Astazi, mare sarbatoare la noi in tara! Cu 80 de ani in urma in Horodiste s-a nascut cel care in viitor a scris despre sufletul bun si primitor al moldovenilor, cel care va descrie si va impleti cu iscusinta istoria poporului nostru cu istorii inspirate din viata, Marele Ion Druta. Chiar daca tineretul de azi judeca gresit plecarea lui la Moscova, Ion Druta este cunoscut si este apreciat de noi. Sunt putini dintre cei maturi care nu au citit cel putin o lucrare. Citeva date importante:

Ion Druţă (n. 3 septembrire 1928 , satul Horodiste, raionul Donduşeni, Republica Moldova), scriitor moldovean.

A absolvit şcoala de silvicultură şi Cursurile superioare de pe lângă Institutul de Literatură "Maxim Gorki" al Uniunii Scriitorilor din U.R.S.S.. Din 1960 locuieşte la Moscova, Rusia.

Primele povestiri ale prozatorului sunt publicate la începutul anilor '50. Operele sale, adunate în 4 volume, "Frunze de dor", "Balade din câmpie", "Ultima lună de toamnă", "Povara bunătăţii noastre", "Clopotniţa", "Horodişte", "Întoarcerea ţărânii în pământ", "Biserica albă", "Toiagul păstoriei" ş.a. fac parte din fondul de aur al literaturii naţionale contemporane.

Din 1987 Ion Druţă e preşedinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Moldova, post în care a fost ales unanim la Adunarea Generală a scriitorilor. E decorat cu mai multe ordine şi medalii, deţine titlul de Scriitor al Poporului. În 1967, pentru piesa "Casa Mare", nuvela "Ultima lună de toamnă" şi romanul "Balade din câmpie" (prima parte a dilogiei "Povara bunătăţii noastre"), Ion Druţă a primit Premiul de Stat al R.S.S. Moldoveneşti. A fost ales membru de onoare al Academiei Române, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova (la 30 decembrie 1992). A fost inclus în lista celor 10 scriitori din lume pentru anul 1990 ("Moldova Literară" din 26 iulie 1995).

Creaţia druţiană este apreciată de contemporani. După cum menţionează Mihai Cimpoi, "Prin caracteristicile ei esenţiale, opera lui Ion Druţă... este în total o expresie a rezistenţei spirituale şi morale în faţa a tot ce subminează naţionalul, umanul, sacrul". În anii regimului totalitar comunist Ion Druţă a avut curajul să se ridice deasupra principiului abordării realităţii de pe poziţiile de clasă.

La 26 august 2008, preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a acordat Premiul de Stat pe anul 2008 şi titlul de „Laureat al Premiului de Stat” pe anul 2008, pentru contribuţia de excepţie la dezvoltarea culturii şi literaturii naţionale şi universale.

Din pacate, starea de sanatate acuta nu i-a permis scriitorului sa preia personal premiul.

Citind scrierile lui Druta este foarte usor sa-ti faci in portret imaginar al unui adevarat moldovan. Impovarat cu multe greutati, cu multi copii, dar cu speranta in suflet. Biserica Alba impresioneaza prin maiestria de a prezenta evenimente reale din istorie cu anumite momente din viata tipica moldoveneasca. Foarte interesant! Cartea a fost citita intr-o suflare.
Pacat ca nu am citit-o mai devreme. Dar, mai bine asa decit deloc! Incep sa o recitesc deja.

Niciun comentariu: