duminică, 3 august 2008

Spending our time useless...

In ultimul timp vorbind cu mai multi prieteni, cunoscuti imi dau seama ca impartasim aceeasi problema: avind calculatorul in fata nu observam cum noi link-uri ne atrag involuntar atentia, iar cind privim la ora cel putin ne speriem... Daca tinem la valorificarea utila a propriului timp ar fi de dorit sa facem ceva, pentru a obtine un control asupra acestui coportament adictiv.
Un prim pas ar fi stabilirea exacta a orelor pe care urmam sa le acordam navigarii prin net: sa zicem 2 ore pe zi. Apoi, facem o lista a site-urilor pe care obisnuim sa la vizitam zilnic, dupa care le "filtram", ca sa ramina doar cele necesare. In timpul navigarii prin net, ne impunem sa nu fim atrasi de alte link-uri care par sa contina informatie interesanta pentru noi. Cind comunicam cu prietenii prin diferite programe interactive (yahoo, skype) ne interesam cum o mai duc, ce mai e nou pe la ei, alte chestiuni fiind puse in discutie nemijlocit la intilnirea "aici si acum". Un moment interesant am observat. Atunci cind citesc un text de pe site, am tendinta deseori sa atrag atentia la denumirea altor articole, ma distrag si fac click sa-mi implinesc curiozitatea. Probabil ar fi bine sa fac un copy-paste la ceea ce ma intereseaza in Word, economisind timp si aflind ceva nou.

Comportamentalistii sustin ca "Tot ceea ce nu a fost invatat poate fi invatat, si ceea ce a fost invatat poate fi dezvatat". Acest joc de cuvinte pare simplu, dar contine un adevar foarte mare. Orice deprindere de-a noastra poate fi schimbata. Orice comportament de-al nostru poate fi schimbat. Avem nevoie insa de ceva ingrediente: dorinta, perseverenta si TIMP. Da... si rabdare la fel!

Niciun comentariu: